Kızılötesi (IR) Boya Pişirme Fırınları

Endüstriyel uygulamalarda infrared ısı transfer teknolojisi çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Genel olarak otomotiv, metal, cam, tekstil, plastik ve gıda gibi bir çok sanayi dalını sayabiliriz. Isı transfer teknolojisi, üretim yapılan her alanda kullanılmaktadır; Kurutma, pişirme, şoklama, yumuşatma, tavlama, eritme, yapıştırma vs…

Fırınlarımız IR (kızılötesi) teknolojisi ile çalışmaktadır. IR ısı doğrudan materyale nüfuz etme özelliği, materyalin yüzeyini  yakmadan enerji akışının artışını mümkün  kılar ve böylece geleneksel ısıtma metotlarına göre gerekli olan ısıtma süresi  azalır.  Kızılötesi ısıtmanın konvansiyonel ısıtmaya  göre avantajları, kısa sürede homojen ısıtma  sağlaması, kalite kayıplarının ve besinsel  kayıpların azaltılması, ekipmanların basit  ve esnek kullanım alanlarına sahip olmaları  ve önemli oranda enerji tasarrufu sağlaması şeklinde sıralanabilir.

IR dalgaları materyale çarptığında yansıtılır, absorblanır ve iletilir. IR enerjisi moleküle çarptığında enerji absorblanır, titreşimler değişir ve enerji ısıya dönüşür.  Absorplanan enerji miktarı materyal bileşenleri tarafından belirlenir.  IR radyasyonunun dalgaboyu ise kaynağın sıcaklığına bağlıdır. Yüksek sıcaklıklarda kısa dalga boyları üretilir ve bu dalgaların nüfuz etme derinlikleri daha fazladır.  IR sistemini optimize etmede nüfuz etme özellikleri önemlidir. Kısa dalga boylu ışınların nüfuz etme özelliği uzun dalga boylu ışınlardan 10 kat daha fazladır.

Bilindiği gibi Fırın, “Boyama” sisteminin kalbidir. Olmazsa olmazıdır. Petrol türevleri ve doğalgaz ile çalışan fırınlarda, fırın içerisinin her alanında homojen bir ısı sağlanması mümkün değildir.

Bu durumda pişirilen (kürlenen) malzeme yüzeyinde bölgesel ısı farklılıkları meydana gelir. Böylece istenilen düzeyde boyama kalitesi elde edilememekte ve hatırı sayılır oranda fire oluşmaktadır. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarından edindiğimiz tecrübeler neticesinde bu tip fırınlardaki ısı kaybı ortalama 30-50°C dir. Bu durum sektörde ciddi bir maliyet oluşturmaktadır.

Bu noktada, Kızıl Ötesi (IR) Fırınların önemi ön plana çıkmaktadır. Bu fırınların iç ısı değerleri, kontrolü dijital kontrol panellerince yönetildiğinden homojen bir ısı dağılımı elde edilmektedir. Fırın içi ısı kaybı yaklaşık 2°C dir. Aynı zamanda boyanın malzeme yüzeyine yapışma kalitesi artmakta, daha hızlı pişirme gerçekleştirilmekte ve fire oranı minimize edilmektedir.

Kızılötesi(IR) temel özellikleri: Yüksek ısı transfer kapasitesi, ürüne doğrudan ısı nüfuzu, hızlı proses kontrolü ve çevredeki havayı ısıtmama şeklinde sıralanabilir. Bu özellikler IR ışınımının ısıtma amaçlı uygulamalarda ideal enerji kaynağı olabileceğini göstermektedir.  IR ısıtma işlemi özellikle yüzey ısıtması ve mikrobiyal yükün azaltılması amacıyla birçok katı ürün için uygulanan bir yöntemdir.

Kızılötesi ısıtma (kızılötesi ışınla ısıtma), bir çok endüstrisinde ısıtma veya kurutma metodu olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu da boya kalitesine en az düzeyde zarar verme, hızlı ısıtma ve yüksek enerji verimliliği gibi bazı avantajları bulunmaktadır.  Kızılötesi ısıtmanın maliyeti düşüktür. Geleneksel ısıtma ile karşılaştırıldığında, farklı gıdalarda enerji tüketimini %44’e varan oranda azaltabilmektedir.

Geleneksel pişirme fırınları yüksek hızda sıcak hava konveksiyonu kullanarak ürün yüzeyinde bozulmaya, aşırı ısınmaya, oksidasyona, kavrulmaya, düşük verimlere, emisyonlarda güçlüğe ve yüksek enerji maliyetine neden olabilmektedir.

Kızılötesi ışınımın ısıtmada avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: Havayı ısıtmaya, fırın sıcaklıklarını korumaya ve nemi düşürmeye gerek yoktur, sıcaklık kontrolü daha kesin yapılabilir, yüksek sıcaklık akıları dağıtılan gücün neredeyse ani kontrolü ile ürün yüzeyine yönlendirilebilmektedir, sıcaklığın tüm yüzey alanına gulanması kolaydır.

Polimirize Fırın
Model pp-ır 42/3,0 cnc
Teknik Özellikleri

Fırının voltajı

v

3х220

Lambaların güç akımı

kw

42

Kontrol panelinin gücü

vat

500

Çalışma dereceler

°С

50…220

Maksimum set sıcaklığı

°С

250

Sıcaklık stabilizasyonu

°С

±1

Fırının dış ölçüleri (B х H х L)

m

2,45 х 2,75 х 3,3

Fırının iç ölçüleri (B х H х L)

m

2,0 х 2,3 х 3,0

Malzemenin maksimum boyutları (B х H х L)

m

1,6 х 1,8 х 2,9

Çalısma rejimi

tunel

kütle

t

2

Ortam sıcaklığı

о С

0 dan 35kadar

Yaklaşık nem oranı

%

65 kadar

Ir lambaların yumuşak açma/kapama rejimi

evet

Otomatik havalandırma tertibatı

evet

Salınım rejimi

evet

Dalga boyu aralığı

mkm

0,78-2,0

Bilgisayar kontol

evet

Dokumatik ekran

evet

Raylar (büyük)

tane

3

Yansıtıcı alüminyum (ALANOD)

evet

Yüksek tonajlı karkas

evet