Elektrostatik Toz Boya nasıl yapılır?
Eski zamanlarda, toz boya yokken insanlar yaş boyaları kullanırlardı, toz boya dünyada çıktığında çoğu üretim yapan şirketler ona geçmeye tercih ettiler. Sebebi ise kalite, kolaylık ve daha az zaman harcaması oldu. Proses kendisi çok zor değil fakat bütün teknolojik aşamaları doğru bir şekilde uygulanmalı.
Elektrostatik toz boya kaplayacağınız ürünün yüzeyini öncellikle iyi hazırlatmak gerekir. Korozyonu (pas) önlemek amacıyla metali fosfat havuzlarına daldırıp yıkamak lazım; bu sistemin çeşitli seçenekleri mevcuttur. Devasa konveyör hatlarında genelde sprey banyoları kullanılır, ürün belirli hızla ilerledikçe sprey yüzeylerine püskürtme yapıyor. Bazı ürünler için daldırma havuzları gerekebilir. Daha küçük işletmelerde otomatik hat yerine tamamen manuel sistem üretilir, bu durumlarda insanlar manuel olarak sabit duran fosfatlama havuzların içinde ürünü yıkarlar sonra da durulayıp kurutmaya verirler. Bu aşama çok büyük önem taşır. Ürünü ne kadar iyi yıkarsınız ve yüzeyi yağlardan temizlersiniz, sonunda o kadar kaliteli toz boya kaplama oluşacaktır.
Eğer boyayacağınız malzeme alüminyum ise o zaman fosfatlama yerine kromatlama kimyasalı uygulanmalı. Havuzları sayısı artar ama genelde 4 havuz yeterlidir. Kromatlama Sarı, yeşil ve şeffaf renkte kaplanabilir. Cr+6 – sarı kromat, Cr+3 – şeffaf, yeşil kromat olarak kaplanır. Kimyasal tipi ne olursa olsun onu belirli dereceler altında kurutmak gerek, sarı kromatı genellikle 65 Cº’de kuruturlar, yeşil ve şeffaf kromatı 85 Cº’ de. Bunu üretici firma teknik özelliklerde belirtir. Kurutma sırasında yaptığınız kaplamayı bozmamak için kurutma dereceleri mutlaka talimat verildiği gibi tutmalı, maksimum dereceleri geçtiğinde kimyasal kaplama bozulur, içindeki molekül birleşimi güçsüzleşir ve sonuç olarak elektrostatik toz boya üründen kalkacaktır.
Temizleme ve kurutma bitti ise sonraki işlem ürün üzerine elektrostatik toz boyayı atmaktır, bunun için size elektrostatik toz boya tabanca lazım, manuel olarak attığınızda bir eleman toz boya tabancasını alıp uygulamayı yapar, büyük işletmelerde bu amaçla yapılan toz boya robotları elektrostatik toz boyayı atar, tipik seri ürünler için geçerli. Ürününüzün konfigürasyonu zor ise uygulama manuel olarak yapılmalı. Toz boya tabancaları çeşitli modellerde ve fiyat aralıklarında piyasada sergilenmektedir, kalitesine bağlı olarak ürün üstüne toz boya miktarı yapışmaktadır. Kaplama düz, deliksiz, aynı miktarda olmalı, mümkünse toz boya yere dökülmemeli (yüzde 80 ürün üzerine yapışmalıdır).
Elektrostatik toz boya kaplama yapıldıktan sonra ürün pişirme fırına konulur. Günümüzde teknoloji ilerledikçe toz boya pişirme fırınları hem doğal gazla, hem elektrikle çalışabilir. Elektrikle çalışan infrared (kızılötesi) lambalı fırınlarda elektrostatik toz boya homojen ve daha hızlı bir şekilde pişirilir. Hem çevreye zarar vermemekten dolayı, hem de içinde hava sirkülasyonu olmadığından büyük şirketler imalatlarında infrared toz boya fırınları tercih ediyorlar. Zamanla doğal gazlı fırınlar her eski teknoloji gibi yok olacaktır ve tüm dünya alternatif enerji kaynakları kullanarak toz boya pişirme prosesleri gerçekleştirecektir.