İnfrared Toz Boya Fırınları

Dünyanın bir çok yerlerinde metal imalatlarında ürünü imal ettikten sonra üstüne toz boya kaplama yapılır. Toz boya ürünü dış etkenlerden, korozyondan korunması sebebiyle atılır. Genel olarak toz boya 180-215 derece arasında pişirilir. Günümüzde elektrostatik metot ile ürünün üstüne uygulanan toz boya konveksiyonel (fanın yardımıyla sıcak havayı dağıtan) diğer adı doğalgazlı, rezistanslı veya son nesil teknoloji kızılötesi (infrared) toz boya pişirme fırınları mevcuttur. Her birisi farklı sistem ile içindeki havayı ısıtır, biri termobloktan çıkan sıcak havayı özel yapılmış olan kanallar üzerinde dağıtır, fırının içinde hava sirkülasyonu sağlar, diğeri içindeki bulunan metal tellerin ısınmasıyla havayı belirli dereceye ulaştırır ( daha çok cam boyamalarda tercih edilir), bugün ise Sizlere daha detaylı infrared toz boya pişirme fırın çalışma prensiplerini anlatmak niyetindeyiz.

Kızılötesi elektrostatik toz boya fırınlar hem box (kutu tipinde), hem konveyörlü (tünel fırın) sisteme uygun olarak üretiliyor. İnfrared- lambalı olduğundan toz boya fırın sadece elektrikle çalışır. İnfrared kaplama sisteminde doğal gaz hiç yer almamaktadır. Şirketinizde sadece elektrik olduğu zaman rahatlıkla kaliteli (ister termoplastik ister termoset) toz boya kaplamayı yapılabilme imkan mevcuttur. Toz boya fırın içinde fan, hava kanalları, termoblok, brülör gibi üniteler bulunmadığı için hava sirkülasyon yoktur, dolayısıyla toz parçacıkları birbirine karışmıyor, bu sahibine çeşitli renk aynı toz boya fırında pişirmeye imkan veriyor.

Toz boya fırının içinde bulunan lambanın gücü 1 kwtır. Elektrostatik toz boya box fırının uzunluğuna bağlı olarak lamba sayısı seçilip konur, kaç lamba ise o kadar elektrostatik toz boya fırını güç çeker. Misal 78 lamba = 78 kw. Toz boya fırın yönetimi dokunmatik ekrandan gerçekleştirilir. Toz boyayı yapan operatör yönetim panelinden sadece gerekli değerleri giriyor, pişirme derecesi ve bekleme süresi. İşlem bittiği zaman toz boya makine kendi kendini otomatik kapatacaktır. İnfrared fırın tuşa basıldığı itibariyle çalışmaya başlar, ön ısıtmayı gerektirmez. İşlem her seferinde bulunduğu ortamdaki sıcaklıktan başlar, örneğin 20 dereceden 200 dereceye. İnfrared fırın etrafa sıcaklık yayılmaz, komple sessiz çalışır. İnfra ışınım insanın sağlığa zararlı olmadığından kullanım için her hangi bir özel izin gerekmez.