Toz Boya Ekipmanı

Toz boya ekipman kullanımı, yüksek fiziksel, mekanik, kimyasal ve koruyucu özelliklere sahip düz, dayanıklı ve yüksek kaliteli bir kaplama sağlar.

Metalin toz boyayla kaplanması, geçen yüzyılın 50-60’larında geliştirilen çeşitli metal ürünler için dekoratif ve koruyucu kaplamaları elde etme yöntemidir.

Toz kaplama yöntemi, sıvı boya ve vernik uygulamasına bir alternatiftir. Toz kaplamanın temel avantajları: 1 metrekare başına düşük boya tüketimi; boyayı tekrar kullanma imkanı; atmosfere toksik emisyonların olmaması; onunla çalışmak için çok fazla profesyonel deneyim gerektirmez.

Tipik bir işlem şu şekilde gerçekleştirilir: öncellikle kimyasallı yüzey hazırlığı, sonra ürün üzerine toz boy püskürtülür ve ardından ürünü polimerizasyon fırınında belirli bir sıcaklıkta (toz boyanın türüne bağlı olarak 120 ila 250 derece arasında) tutulur.

Yüzey hazırlığı çeşitli şekillerde gerçekleşebilir: kimyasal yöntemle ve mekanik olarak. Kimyasal preparasyon, metal yüzeylerinin asidik ve alkali çözeltiler kullanılarak jet sulama veya daldırma ile temizlenmesi ve yağdan arındırılmasıdır. Alkali çözeltiler, kiri, yağları yıkar ve asit çözeltileri, yüzeydeki pası giderir, yapışmayı artırmak için bir fosfat filmi (çözeltinin bileşimine bağlı olarak 0,3 mikron ve daha fazla film kalınlığı) bırakır.

Mekanik hazırlık, yüksek basınç altında (kumlama ve kumlama üniteleri) aşındırıcı elemanlar yardımıyla gerçekleşir. Metal yüzeyinden çeşitli kir, pas, tortu vb. çok etkili bir şekilde giderir. Küçük kalınlıktaki metaller için (2 mm’den itibaren) kumlama ve kumlama ünitelerinin kullanılması tavsiye edilmez.

Toz boyanın püskürtülmesi, püskürtme odası içinde gerçekleştirilmelidir. Bu, geri kazanım süreci (hava temizleme) ve toz boyanın yeniden kullanılması olasılığı için gereklidir. Ürüne bulaşmayan boya filtrelerin içine girer, ardından pnömatik şok ile boşaltılır ve tekrar kullanılabilir.

Polimerizasyon (toz boya pişirme) işlemi ya doğal gazla çalışan yada infrared toz boya pişirme fırınlarında (polimerizasyon fırınlarında) 120-250 derece sıcaklıkta (boya türüne bağlı olarak) gerçekleşir. Polimerizasyon odası yada diğer adı ile elektrostatik toz boya pişirme fırını, içinde ısı yalıtım malzemesi taş yünü olan 80 mm kalınlığında panellerden oluşan prefabrik bir yapıdır. Eğer pişirme prosesi infrared toz boya fırın içinde gerçekleştirirse, fırının içinde hava sirkülasyonu olmayacaktır, mazleme direk infrared lambalardan gelen enerji sayesinde ısınır.

Ürünleri üretim zincirinin tüm bağlantılarından geçirmek için bir taşıma sistemi de kullanılır. İki tür taşıma sistemi vardır: üst ve alt. Belirli bir sistemi kullanma olasılığı, ürünün boyutu, ağırlığı, türü, şekli ve müşterinin istediklerine göre belirlenir.

Teknikel makine anahtar teslimi toz boya kaplama tesisleri sunmaktadır:

*Çeşitli boyutlarda, çıkmaz ve geçişli toz boya kabini (püskürtme kabini);

*Toz boyanın geri dönüşümü için tasarlanmış, atıksız bir teknolojik işlem sağlayan geri kazanıcı, böylece toz boya maliyetini düşürür;

*Ürünlerin yüzeyinde füzyon ve toz polimerizasyonu için önceden belirlenmiş bir sıcaklık rejimini sürdürmek üzere tasarlanmış infrared toz boya pişirme fırını. Modüler prensibi, box veya tünel tipi;

*Taşıma sistemi;

*Elektrostatik toz boya tabancaları.

Üretimimizin boyama ekipmanı, toz boya kaplamanın en yüksek güvenilirliği ve kalitesi ile rahatlık  kullanım kolaylığı ile ayırt edilir, özel, zor  bakım gerektirmez.