Jant boyama
Herkes araba salonundan yeni çıkan, yepyeni, ışıldayan, boyanın üzerinde tek bir çizik veya çentik bulunmayan arabayı satın almayı tercih eder ama maalesef imkanlardan dolayı çoğu insan günümüzde ikinci el arabaları satın alıp kullanmaktadır. Yeni arabayı satın aldığınızda bile fabrika rengi, tazeliği araba zamanla kaybediyor ve belirli süre içinde hem teknik bakım hem de jantları boyasını değiştirmek gerekliliktir. Bazen sadece jantların boyanması arabayı eski şıklığına kavuşturabiliyor, maliyet açısından oldukça başarılı bir yöntemdir.
Tekerlekleri toz boya ile boyama ihtiyacı, yalnızca otomobilin görünümünü mükemmel duruma getirme arzusundan kaynaklanmıyor. Öncelikle disklerin metal yüzeyine püskürtülen polimer koruyucu bir işlev görür. Sürücülerin, jantın metal yüzeylerini otomobilin çalışması sırasında kaçınılmaz olan hasarlardan korumanın en güvenilir yolu olarak alaşım jantların tozla kaplanması olduğunu iddia eden uzmanlara inanmamak için hiçbir sebep yok.
Disklerin tozla kaplanması teknolojisinin prensibi, bir metal ürünün yüzeyinin istikrarlı bir yüksek kaliteli etki sağlayan heterojen bir aşama işlemidir. Profesyonelce uygulanan bir boyama işlemi, somut agresif etkiler altında bile sağlam ve uzun süre tutan polimer boyanın eşit dağılımını garanti eder. Kızılötesi toz boya fırında pişirilen toz boya görsel olarak hiç değişmeden 3 sene rahatlıkla sizlere hizmet eder, pratikte aracın çalışma koşullarından dolayı bu süre daha uzamaktadır.
Jantların toz kaplama işlemi birkaç aşamaya ayrılabilir:
-
Jant boyama hazırlığı nasıl yapılır; mekanik olarak kumlama kaba ve daha ince kum fraksiyonlarının yardımı ile jantı yağdan arındırır ve yüzeyi, orijinal boyanın her türlü kir ve kalıntı elemanlarından temizlenir.
-
Elektrostatik jant boyama astarlamadan başlar, hazırlanan disk yüzeyine toz boya kaplama, parlak veya mat, son olarak vernik ile bitirilir. Bu aşamada, toz malzemenin diskin yüzeyine eşit bir tabaka halinde dağıtılması sayesinde yüksek kaliteli ekipman kullanmak önemlidir. Teknikel Makine elektrostatik toz boyayı pişirebilmek için infrared toz boya pişirme fırınları tavsiye eder. İnfrared toz boya fırının içinde jantların ısınması homojen olarak gerçekleştirilir, infrared lambalar tüm enerjiyi jantlara verip toz boyayı eşit şekilde metale yapıştırır. İnfrared ısıtma çok daha derin ve etkilidir, dolayısıyla boya kaplama daha uzun süre jantın üzerinde kalır.
-
Polimerizasyon, +250 ° C’ye kadar yüksek sıcaklık rejiminin sürdürüldüğü özel bir infrared toz boya fırında boya sertleştirme işlemidir. Isınma sonucunda yüzeyde eşit olarak erimeye ve yayılmaya başlayan toz boyanın yapısı değişerek sertleştikten sonra monolitik, çok güçlü bir polimer film oluşturur.