Bölüm1: Otomotiv sanayisinde kızılötesi toz boya fırınlarının kullanımı ile üretim kalitesinin yükseltilmesi; Kızılötesi ısıtma teknolojisi temelde kızılötesi ışınımın 0,74 ile 2 micron arasındaki dalga boyundan oluşan kızılötesi ışınımın malzeme yüzeyine etki etmesi ile malzeme üzerine veya kaplama üzerine sahip olduğu enerjiyi ileterek malzemenin ısınmasını sağlamaktadır. Bu sistem diğer enerji iletim yöntemlerine göre %80’e yakın bir verimlilik sağmaktadır. Doğrudan hedef malzemeye enerji iletimi geçtiği için kayıplar minumum seviyede olmaktadır. Kızılötesi ısıtma sistemlerinin bu avantajlarını otomotiv sanayisinde kimyasal kaplama sonrası kurutma fırını proseside, boya sonrası boya pişirme/kürleme prosesinde doğalgaz ya da herhangi fosil yakıt kullanan sistemler yerine ikame olarak kızılötesi fırınlar kullanılabilir.
Makalemizin birinci bölümünde kızılötesi fırınların otomotiv sanayisinde fırınlama proseslerinde kullanımı ve avantajlarını inceleyeceğiz.
Otomotiv sanayi rekabetin çok güçlü, teknolojik gelişmelerin çok hızlı, müşteri beklentilerinin çok yüksek olduğu bir endüstri. Kalite anlayışı firmaların rekabetinde çok önemli yer tutmakta, buradan yola çıkarak üretimde kaliteyi sağlamak üreticiler için zaruridir.
Otomotiv sanayi temelde metal üzerine üretim yapmaktadır, metallerinde korozyona karşı elektrostatik toz boya ile boyanması gereklidir. Arabalarda daha çok kaporta olarak isimlendirilen arabanın dış gövdesi kimyasal kaplama, kurutma/nem alma, elektrostatik toz boyama ve boya pişirme/kürleme süreçlerinden geçmektedir. Bu süreçlerde kızılötesi fırınlar ısıtmada alternatif olarak kullanılabilecektir.