İnşaat sektörü, imalat sektörü, fabrikalar, makinalar v.b birçok yerde elektrik sistemlerinin muhafazası ve düzeni için elektrik panoları kullanılmaktadır. Ülkemizde de birçok firma elektrik pano imalatı yapmaktadır.

Elektrik pano imalatında metal saclar lazerde, CNC pres makinelerinde kesimi ile imalat süreci başlamaktadır. Büküm, kaynak gibi proseslerden sonra metal parçalar boyama prosesine girer. Bu proseste kimyasal yıkama, kurutma, nem alma, elektrostatik toz boyama ve boyanın pişirilmesi/kürleme işlemlerinden oluşur.

Elektrostatik toz boyama prosesinde toz boya ile boyanan ürün askılara alınarak fırınlama işlemine sokulur. Fırınlama işlemi Boya üreticisinin vermiş olduğu değerler göz önüne alınarak genel olarak 190 derecede 10 dakika olarak yapılmaktadır. Ancak farklı toz boya trlerinde ve farklı üreticilerde boyanın kimyasalına bağlı olarak bu değerler değişebilmektedir. Fırına giren ürün ilk önce boyanın kürlenmeye başlaması için ürün yüzeyinin 190 dereceye ulaşması gerekmektedir. Doğalgazlı fırınlarda bu işlem içeriye brülör vasıtası ile sıcak hava verilerek ısıtılması ile yapılmaktadır. Kızılötesi sistemlerde ise 1 KW lık lambalardan çıkan kızılötesi dalgalar enerjilerini direk temas ettiği yüzeye aktararak doğrudan ısıtma yasası ile çalışır buda enerjide verimliliği sağlar. Fırın içindeki malzemeler 190 dereceyi gördükten sonra 10 dakika boyunca bu sıcaklıkta pişirilerek işlem sonlandırılır. Bütün bu süreçler kızılötesi fırınlarda ve doğalgazlı fırınlarda bilsayar kontrol paneli ile kontrol edilmektedir.

Türkiye’de elektrik pano imalatında Boyama proseslerinde kullanılan fırınlar çoğunlukla doğalgazlı fırınlardır. Bu fırınların firmalara bazı dezavantajları vardır; bakım maliyetlerinin yüksek olması, ekonomik ömürlerinin kısa olması, sık sık parça değiştirme ve bozulma ile üretimde durmalara yol açması v.b handikapları vardır.

Teknikel Makine olarak bizler Kızılötesi Isıtma Sistemlerini elektrik pano imalat sektörüne uyarlayarak imalatçıları boya prosesinde bu handikaplardan kurtaracak Kızılötesi Fırınları üretiyoruz. Makalemizin başlarında kızılötesi fırınların temel çalışma mantığını anlatmıştım. Ayrıca bu fırınlar ile elektrostatik toz boyama öncesi malzemelerin kurutma ve nem alma işlemlerinde aynı fırın kullanılabilir. Fırınlarımız elektrikli sistem olduğu için baca gazı oluşturmaz, imalatçılar açısından bu büyük bir avantajdır. Çünkü baca gazı çevre kanunları açısından firmalara büyk yükümlülükler getirmektedir. Kızılötesi fırınlarımızın döner parçaları olmadığından ve kaliteli malzemelerden üretildiğinden dolayı ekonomik ömürleri çok uzundur. Doğalgazlı fırınlara göre 2 kat daha uzun süre bakım yapmadan bu fırınları kullanabiliriz.

Kızılötesi Fırınlarımızın karkası, elektrik panosu, yazılımı ve montajı tamamen firmamızda yerli üretim ile imal edilmektedir.

Kızılötesi Fırınlar Elektrik Pano Sektöründe elektrostatik toz boyama prosesi için imalatçılara üretim esnekliği, taşınabilirlik, üretim hızı, kontrol edilebilirlik, üretimde kalite, homojen ürün v.b birçok avantaj getirecektir.