Kızılötesi toz boya pişirme fırınlarının üretimde ürün kalitesine etkisi; Türkiye’de öncülüğünü yaptığımız kızılötesi ısıtma teknolojisi temelde kızılötesi ışınımın 0,74 ile 2 micron arasındaki dalga boyundan oluşan kızılötesi ışınımın malzeme yüzeyine etki etmesi ile malzeme üzerine veya kaplama üzerine sahip olduğu enerjiyi ileterek malzemenin ısınmasını sağlamaktadır. Bu sistem diğer enerji iletim yöntemlerine göre %80’e yakın bir verimlilik sağmaktadır. Doğrudan hedef malzemeye enerji iletimi geçtiği için kayıplar minumum seviyede olmaktadır. Elektrostatik toz boya sanayinde genellikle fosil yakıtlı fırınlar kullanılmaktadır. Önceki makalelerimizde bu fırınların dezavantajlarından, kızılötesi fırınların getirmiş olduğu avantajlardan bahsettik. Bu makalemizde kızılötesi fırınların üretim kalitesine etkisini inceleyeceğiz.

Kızılötesi toz boya fırınlarında fosil yakıtlı sistemlere göre üretim kalitesini etkileyen en önemli faktörler

  • Fırın içerisinde hava sirkülasyonu olmadığı için partiküllerin uçuşarak benekler oluşturması olayının olmaması
  • Kızılötesi ışınımı gören malzeme yüzeylerinin tamamının homojen olarak ısınması

Elektrostatik toz boya, yaş boyaya alternatif olarak icat edilmiş bir kaplama maddesidir. Bu madde kaplandığı yüzeyde estetik bir görünüm, korozyona karşı direnç, yalıtım v.b özellikler kazandırır. Yaş boyaya göre bu özellikleri çok yüksek seviyededir. Ayrıca yaş boyaya göre çok uzun ömürlüdür. Bu avantajlarından dolayı endüstride toz boya yaş boyanın yerini almıştır. Ancak uygulama ve işletme maliyetleri ilk çıktığında yüksekti, teknolojinin gelişmesi ile bu maliyetlerde azalarak çok daha fazla tercih sebebi haline gelmiştir.

Elektrostatik toz boya uygulaması yapılan bir yüzey işlem öncesi negatif yükleme yapılarak boyamaya hazır hale getirilir. Ardından boya kabinlerinde boya tabancası ile malzeme yüzeyine pozitif yüklenmiş elektrostatik toz boya atılarak boyama işlemi tamamlanır. Boyanın yüzeyde kalıcı olabilmesi ve kaplamayı tam olarak yapabilmesi için belli sıcaklık altında boyanın kürlenmesi sağlanmaktadır.

Endüstride bu ısıl işlem için genellikle fosil yakıtlı toz boya fırınları kullanılmaktadır. Önceki makalelerimizde bahsettiğimiz gibi bu fırınların alternatifi olarak geliştirdiğimiz kızılötesi toz boya pişirme fırınları üretim kalitesine yukarıdaki maddelerdeki gibi olumlu etkiler yapmaktadır.

Kızılötesi fırında işlem gören ürün piyasada daha rekabetçi olmakta ve üretimden firelerin azalmasını sağlamaktadır.